Flat Preloader Icon

Naši studenti Menadžmenta u restoraterstvu, Milana Perišić i Branko Morača, zablistali su na osamnaestom G&T Cup – međunarodnom studentskom takmičenju u pravljenju koktela koje je održano na Bledu u Sloveniji i doneli nam prvu nagradu!  

Ovo takmičenje organizovali su studenti Visoke škole za ugostiteljstvo, wellness i turizam Bled i bilo je namenjeno studentima iz AEHT asocijacije (Evropska asocijacija škola za turizam i hotelijerstvo)

Tema ovogodišnjeg takmičenja imala je naziv “Zvezde”. Naime, takmičari su kroz alkoholne koktele predstavljali svoje odabrane zvezde-poznate ličnosti, po mogućnosti iz njihove zemlje. Takođe, pravili su i bezalkoholne koktele sa glavnim sastojkom koji je lokalno proizveden u zemlji u kojoj žive (voće ili povrće po njihovom izboru). 

Studenti su se takmičili u tri kategorije: priprema vlastitog alkoholnog koktela, priprema vlastitog bezalkoholnog napitka i prepoznavanje mirisa.  

U tom pogledu, takmičari su morali da poštuju spisak određenih pravila za pravljenje napitaka, te u nastavku izdvajamo neka od glavnih. 

Za alkoholne koktele važila su sledeća pravila: 

  • Takmičar mora pripremiti 5 porcija koktela sa dekoracijom. 
  • Vreme za pripremu koktela je 7 minuta. 
  • Koktel mora sadržati najmanje 30 ml glavne alkoholne baze. 
  • Korišćenje merice je obavezno (slobodno sipanje nije dozvoljeno). 

Za bezalkoholne koktele važila su pravila: 

  • Takmičar mora pripremiti 3 porcije koktela sa dekoracijom. 
  • Vreme za pripremu koktela je 5 minuta. 
  • Takmičari donose svoje voće ili povrće u bilo kojem obliku koji im je potreban za koktel (kombuha, fermenti, infuzije, sirupi, itd.). 
  • Kombuha i fermenti moraju imati maksimalno 0,5% alkohola. 
  • Pridržavanje politike minimalnog otpada je obavezno. 

Kad je u pitanju kategorija prepoznavanja mirisa, od 20 biljaka ili cvetova, takmičari su morali da prepoznaju 7 samo na osnovu mirisa, a vreme za prepoznavanje bilo je 15 minuta. 

Što se tiče nagrada, kriterijumi za osvajanje prvog, drugog i trećeg mesta za najbolji koktel na takmičenju bili su tehnika, izgled, aroma, ukus, priča i usmena prezentacija. Pored glavnih nagrada, bilo je i brojnih drugih u specijalnim kategorijama: 

  • najbolja prezentacija  
  • najbolja tehnika  
  • najbolji tematski koktel  
  • najbolja dekoracija  
  • najodrživiji koktel 

Ponosni smo što je naš student Branko Morača osvojio prvu nagradu za najbolje dekorisan koktel! 

Čestitamo našim studentima-takmičarima na izvanrednom uspehu u prezentovanju svojih veština! Izuzetno nam je drago što se pravi koktel majstori školuju baš na ICEPS-u i unapred se radujemo novim uspesima naših studenata.