Naši studenti Menadžmenta u restoraterstvu, Milana Perišić i Branko Morača, zablistali su na osamnaestom G&T Cup – međunarodnom studentskom takmičenju u pravljenju koktela koje je održano na Bledu u Sloveniji i doneli nam prvu nagradu!
Ovo takmičenje organizovali su studenti Visoke škole za ugostiteljstvo, wellness i turizam Bled i bilo je namenjeno studentima iz AEHT asocijacije (Evropska asocijacija škola za turizam i hotelijerstvo).
Tema ovogodišnjeg takmičenja imala je naziv “Zvezde”. Naime, takmičari su kroz alkoholne koktele predstavljali svoje odabrane zvezde-poznate ličnosti, po mogućnosti iz njihove zemlje. Takođe, pravili su i bezalkoholne koktele sa glavnim sastojkom koji je lokalno proizveden u zemlji u kojoj žive (voće ili povrće po njihovom izboru).
Studenti su se takmičili u tri kategorije: priprema vlastitog alkoholnog koktela, priprema vlastitog bezalkoholnog napitka i prepoznavanje mirisa.
U tom pogledu, takmičari su morali da poštuju spisak određenih pravila za pravljenje napitaka, te u nastavku izdvajamo neka od glavnih.
Za alkoholne koktele važila su sledeća pravila:
- Takmičar mora pripremiti 5 porcija koktela sa dekoracijom.
- Vreme za pripremu koktela je 7 minuta.
- Koktel mora sadržati najmanje 30 ml glavne alkoholne baze.
- Korišćenje merice je obavezno (slobodno sipanje nije dozvoljeno).
- Izgled, ukus i miris svakog koktela, kao i profesionalni rad, ocenjuju se prema pravilima Međunarodne asocijacije barmena (International Bartenders Association − IBA).
Za bezalkoholne koktele važila su pravila:
- Takmičar mora pripremiti 3 porcije koktela sa dekoracijom.
- Vreme za pripremu koktela je 5 minuta.
- Takmičari donose svoje voće ili povrće u bilo kojem obliku koji im je potreban za koktel (kombuha, fermenti, infuzije, sirupi, itd.).
- Kombuha i fermenti moraju imati maksimalno 0,5% alkohola.
- Pridržavanje politike minimalnog otpada je obavezno.
Kad je u pitanju kategorija prepoznavanja mirisa, od 20 biljaka ili cvetova, takmičari su morali da prepoznaju 7 samo na osnovu mirisa, a vreme za prepoznavanje bilo je 15 minuta.
Što se tiče nagrada, kriterijumi za osvajanje prvog, drugog i trećeg mesta za najbolji koktel na takmičenju bili su tehnika, izgled, aroma, ukus, priča i usmena prezentacija. Pored glavnih nagrada, bilo je i brojnih drugih u specijalnim kategorijama:
- najbolja prezentacija
- najbolja tehnika
- najbolji tematski koktel
- najbolja dekoracija
- najodrživiji koktel
Ponosni smo što je naš student Branko Morača osvojio prvu nagradu za najbolje dekorisan koktel!
Čestitamo našim studentima-takmičarima na izvanrednom uspehu u prezentovanju svojih veština! Izuzetno nam je drago što se pravi koktel majstori školuju baš na ICEPS-u i unapred se radujemo novim uspesima naših studenata.