Trajanje studija
3 godine
Kreditni bodovi
180 ESPB
Zvanje
strukovni menadžer
Osnovne strukovne studije Menadžment u gastronomiji je akreditovan studijski program koji će vam pružiti kvalitetno obrazovanje i savremenu obuku u oblasti gastronomije i ugostiteljstva i osposobiti vas za rad na različitim pozicijama u restoranima, hotelima, barovima, kruzerima i drugim ugostiteljskim objektima. Kao obučeni profesionalac – strukovni menadžer u gastronomiji, imaćete znanja i veštine koje su neophodne za uspešno vođenje tima zaposlenih, planiranje i organizaciju poslovanja u ugostiteljskim objektima, kao i za pokretanje sopstvenog biznisa.
Za koga je ovaj studijski program?
Menadžment u gastronomiji je studijski program namenjen vama koji želite da izgradite uspešnu karijeru u dinamičnom svetu ugostiteljstva. Ako ste oduvek gajili strast prema hrani, smatrate kuhinju mestom gde nastaje čarolija, cenite vrhunsku uslugu, fascinirani ste kvalitetnim namirnicama i egzotičnim začinima, želite da kombinujete kreativnost sa poslovnim veštinama, znatiželjni ste i inovativni, skloni organizaciji i puni ideja, menadžment u gastronomiji je pravi izbor profesije za vas.
Šta ćete naučiti?
Tokom studija savladaćete osnove gastronomije i restoraterstva, upoznaćete sistem organizacije ugostiteljskih objekata, razvićete komunikacione, organizacione i liderske veštine, naučićete tri strana jezika i da radite u softverima koje koriste ugostiteljski objekti. Dobićete primenjiva znanja iz oblasti tehnologije hrane i pića, pekarstva i poslastičarstva, gastronomskih proizvoda i nacionalnih gastronomija, nutricionizma, pravilne ishrane i planiranja menija. Nakon završenih studija bićete osposobljeni da upravljate kuhinjom, nabavkama, zaposlenima i drugim poslovnim procesima u ugostiteljskim objektima
Pogledajte i raspored predmeta koje ćete imati tokom sve tri godine studija:
I GODINA | ESPB |
Osnovi menadžmenta | 6 |
Veštine poslovne komunikacije | 6 |
Osnovi gastronomije | 7 |
Specijalizovani engleski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Izborni predmet 1 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 1-2) | 5 |
Tehnologija hrane i pića | 5 |
Osnovi hotelijerstva | 4 |
Osnovi restoraterstva | 4 |
Poslovna informatika | 4 |
Obavezan predmet modula 1: Specijalizovani drugi strani jezik (nemački, italijanski, španski, ruski, francuski) za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Stručna praksa 1 | 4 |
Izborni predmet 2 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 1-2) | 5 |
II GODINA | ESPB |
Pekarstvo sa poslasticarstvom | 5 |
Izgradnja i oprema hotelskih objekata | 6 |
Osnovi marketinga | 4 |
Specijalizovani engleski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Izborni predmet 3 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 3-4) | 5 |
Nacionalne gastronomije | 6 |
Gastronomski proizvodi | 6 |
Nutricionizam | 6 |
Prva pomoć | 3 |
Obavezan predmet modula 2: Specijalizovani drugi strani jezik (nemački, italijanski, španski, ruski, francuski) za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Stručna praksa 2 | 4 |
Izborni predmet 4 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 3-4) | 5 |
III GODINA | ESPB |
Pravilna ishrana i planiranje menija | 6 |
Higijena, sanitarna zaštita i bezbednost | 4 |
Organizacija poslovanja | 6 |
Poslovni engleski jezik | 5 |
Izborni predmet 5 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 5-6) | 5 |
Kontrola kvaliteta | 4 |
Enologija sa somelijerstvom | 6 |
Menadžment ljudskih resursa | 5 |
Obavezan predmet modula 3: Poslovni drugi strani jezik (nemački, italijanski, španski, ruski, francuski) | 5 |
Stručna praksa 3 | 4 |
Izborni predmet 6 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 5-6) | 5 |
Završni rad | 5 |
IZBORNI PREDMETI | ESPB |
Izborni blok 1-2 | |
Poslovni bonton | 5 |
Osnovi preduzetništva | 5 |
Specijalizovani nemački jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Specijalizovani italijanski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Specijalizovani španski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Specijalizovani francuski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Specijalizovani ruski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 |
Menadžment događaja u hotelijerstvu | 5 |
Upravljanje finansijama i izrada biznis planova | 5 |
Izborni blok 3-4 | |
Ketering menadžment | 5 |
Turističke regije | 5 |
Specijalizovani nemački jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Specijalizovani italijanski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Specijalizovani španski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Specijalizovani francuski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Specijalizovani ruski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 |
Menadžment barova, vinarija, kazina, kruzera i drugih specijalizovanih ugostiteljskih objekata | 5 |
Alternativne vrste ishrane | 5 |
Ugostiteljski servis i usluživanje | 5 |
Izborni blok 5-6 | |
Morska hrana | 5 |
Inovacije i trendovi u ugostiteljstvu | 5 |
Poslovni nemački jezik | 5 |
Poslovni italijanski jezik | 5 |
Poslovni španski jezik | 5 |
Poslovni francuski jezik | 5 |
Poslovni ruski jezik | 5 |
Kreativna gastronomija | 5 |
Masovna ishrana | 5 |
Na svakoj godini studija obavezno je izabrati jedan strani jezik od ponuđenih uz mogućnost izbora još jednog stranog jezika u statusu izbornog predmeta.
Radi ostvarivanja kontinuiteta u učenju, kao i poštovanja međusobnih uslovljenosti, obavezno je da se isti strani jezik pohađa tokom sve 3 godine studija.
Škola zadržava pravo promene predmeta u skladu sa trendovima privrede, struke ili nauke, interesovanjima studenata i drugim objektivnim okolnostima.
Ako želite da pročitate detaljan sadržaj predmeta, preuzmite Nastavni plan i program studijskog programa Menadžment u gastronomiji ovde.
Gde se obavlja praksa?
Tokom studija imaćete mogućnost da deo nastave obavljate u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima – našim nastavnim bazama, kao i u kabinetu Škole, gde ćete kroz prikaz stručnih aktivnosti lakše i brže povezati teoriju i praksu, i savladati gradivo iz određene oblasti.
Na prvoj godini studija imaćete pripremnu stručnu praksu u nekoj od nastavnih baza, kao što su METRO HoReCa centar, restorani Iva New Balkan Cuisine (nalazi se u Michelin vodiču), Fleur De Sel i Atelje vina Šapat, Le Klok bistro, Fig, Park Novi Restaurants, Loft coffee and food bar. U ovim objektima imaćete priliku da se upoznate sa svim specifičnostima poslovanja u realnom okruženju. Ovakav vid prakse predstavlja i pripremu za letnju stručnu praksu.
Letnja stručna praksa realizuje se u ugostiteljskim objektima u kojima ste obavljali pripremnu praksu ili u drugim objektima u zemlji i inostranstvu sa kojima Škola sarađuje, kao što su Petram Resort&Residence u Istri ili Hyatt Regency Kotor Bay Resort u Kotoru. Letnja praksa traje tri meseca i podrazumeva plaćeno angažovanje studenata. Ovo je prilika da radite tokom letnje sezone i steknete značajno praktično iskustvo u vrhunskim ugostiteljskim objektima.
Work & Travel program je uključen u školarinu!
Jedinstvena prilika za naše studente menadžmenta u gastronomiji je mogućnost odlaska na Work&Travel program, koji je uključen u školarinu. Jednom u toku studija svaki student ima priliku da provede leto u SAD i radi u nekom od svetskih hotela, restorana ili drugih ugostiteljskih objekata. Ovaj program će vam pružiti priliku da putujete, dobro zaradite, upoznate ljude iz svih krajeva sveta, ostvarite profesionalne kontakte, steknete internacionalno radno iskustvo, kao i nezaboravno životno iskustvo.
Mogućnost zaposlenja
Nakon završenih osnovnih strukovnih studija bićete obučeni i spremni za rad u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima.
Postaćete glavni kandidati za rukovodeće pozicije u kuhinjama vrhunskih hotela i restorana internacionalne i domaće kuhinje, vinarijama i drugim ugostiteljskim objektima. Organizacija gastronomskih manifestacija i događaja pružiće vam priliku da kreirate kulinarske trendove, a svoje ambicije i liderske veštine najbolje ćete izraziti kroz pokretanje sopstvene ketering kompanije ili drugog biznisa u oblasti gastronomije.
Čest je slučaj da tokom obavljanja prakse poslodavac primeti vaše angažovanje i ponudi vam posao. Tako je veliki broj naših studenata stekao zaposlenje još tokom studija.
Upis na osnovne strukovne studije Menadžment u gastronomiji
Za upis na osnovne strukovne studije polaže se prijemni ispit iz predmeta Osnovi turizma i ugostiteljstva ili Osnovi ekonomije. Za pripremu prijemnog ispita postoji zbirka koju možete poručiti u Studentskoj službi ICEPS-a.
Bez polaganja prijemnog ispita možete se upisati u slučaju da ste tokom sve četiri godine srednje škole imali ocenu 5 ili ste osvojili 1. – 3. mesto na takmičenju (opštinskom, okružnom, republičkom ili međunarodnom) iz predmeta koji se priznaje na prijemnom.
Spisak potrebne dokumentacije i sve detaljne informacije o uslovima upisa pronaći ćete OVDE.
Školarina za prvu godinu studija iznosi 1800 eur uz mogućnost plaćanja u čak 11 mesečnih rata. Za uplate u celosti, upis u predroku, upis više članova iste porodice, kao i za zaposlene aktuelni su veliki popusti na školarinu.
Na ICEPS-u možete studirati i besplatno! Prijavite se na Konkurs za ICEPS stipendije.
Prijave za upis uz popust su već počele, požurite da se prijavite i rezervišete svoje mesto!