Flat Preloader Icon

Poslovna informatika

Predavači:

dipl.ekonomista Turkalj Nevena

turkalj.nevena@gmail.com

menadžer hotelijerstva Bojan Spasojević

bojan.spasojevic@iceps.edu.rs

dipl. menadžer u hotelijerstvu-master Daliborka Mićanović

daliborka.micanovic@iceps.edu.rs

Uslovljenost predmeta:

Predmet se polaže kroz pohađanje praktičnih vežbi koje obuhvataju rad na ugostiteljskom softveru, kao i Word i Excel softveru uz test znanja.

Ispitni rok: prvi i drugi termin polaganja u mesecu

Osnovna literatura:

  1. Tasić M., Ćirić M.: Osnovi informatike, udžbenik, Prirodno-matematički fakultet, Niš, 2002.
  2. Ringstrom D.: Otkrijte skrivena blaga Microsoft Excela, Kompjuter Biblioteka, Beograd, 2022. 
  3. Arsić S.: Želim da naučim Excel, Beosing, Beograd, 2005. 
  4. Bunzel T.: Microsoft Office 2010 kao od šale, CET, Beograd, 2010.
  5. Garson softver
  6. Hotelijer softver

Dopunska literatura:

  1. Marčićević Ž., Marošan Z.: Primena informacionih tehnologija, udžbenik, Visoka poslovna škola strukovnih studija, Novi Sad, 2010.
  2. Marošan Z., Vesin B.: Primena informacionih tehnologija, praktikum, Visoka poslovna škola strukovnih studija, Novi Sad, 2009.
  3. Williams B., Sawyer S.. Using Information Technology, McGraw-Hill, London, 2016.

Za potrebnu literaturu molimo vas da se obratite Studentskoj službi mejlom.

Hotelier program (Menadžment u hotelijerstvu):

Tematske jedinice koje se obrađuju na vežbama:

  1. Informacioni sistemi u ugostiteljstvu: značaj, upotreba i vrste (Hotelier). Logovanje i upoznavanje sa osnovim funkcijama Hotelier informacionog sistema. Unos rezervacija, prijava i odjava gosta, izdavanje računa, pregled rada ostalih odeljenja u hotelu, automatska prijava stranaca kroz softver koji obezbeđuje MUP.
  2. Rad u sistemu: praćenje raspoloživosti soba za određeni period. Pojedinačne ili grupne rezervacije, evidentiranje osnovnih usluga (boravak, pansionski obroci) i dodatnih usluga (transfer). Realizacija ponuda na osnovu rezervacija. Mogućnost formiranja tarifa u više valuta. Praćenje statusa rezervacija (potvrđena, nepotvrđena, otkazana, delimično realizovana, no-show). Izveštaji o kreiranim i realizovanim rezervacijama.
  3. Integracija sa drugim odeljenjima: praćenje potrošnje i stanja mini bara, kontrola domaćinstva, Wellness & SPA centra. Povezanost sa telefonskom centralom, ključ kartice, sistemi pametnih soba ili Pay Tv rešenja.

Garson program (Menadžment u gastronomiji i Menadžment u restoraterstvu): 

Tematske jedinice koje se obrađuju na vežbama:

  1. Informacioni sistemi u ugostiteljstvu: značaj, upotreba i vrste (Garson). Logovanje i upoznavanje sa osnovim funkcijama Garson informacionog sistema. Grafički prikaz restorana i rasporeda stolova, prepoznatljive slike artikala, evidencija različitih načina plaćanja, štampanje posebnih naloga za šank i kuhinju i prikaz dnevnog poslovanja objekta.
  2. Rad u sistemu: porudžbine, izdavanje računa, storniranje, razduživanje konobara, zatvaranje radnog mesta. Štampanje porudžbina na šanku koje se odnose na piće i štampanje računa u kuhinji koji se odnose na pripremu hranu. Kreiranje različitih vrsta porudžbina i opcija za spajanje i razdvajanje stolova, kao i transfer zaduženja.
  3. Rad u Backoffice programu: unos artikala u fiskalnu kasu, normativa, modifikatora, upravljanje različitim brojem magacina, povezanost magacina i prodajnih mesta, podaci o stanju zaliha kao i praćenje njihovog stanja i prometa na jednom ili svim magacinima zajedno.

Word program: 

Tematske jedinice koje se obrađuju na vežbama:

Upoznavanje sa osnovnim namenama i funkcijama softvera. Otvaranje novog dokumenta (fajla). Podešavanje orijentacije i veličine dokumenta, i veličine margina. Podešavanje fonta (uobičajeno fontovi: Times New Roman, Tahoma, Arial) i veličine fonta. Opcije Bold, Italic, Underline, Subscript, Superscript, precrtavanje teksta. Promena boje slova i naglašavanje slova (Highlight). Oznake ili brojevi kod nabrajanja stavki. Poravnanje teksta (na levo, na desno, sredina, jednako). Nameštanje proreda (Line Spacing). Opcija Format Painter za primenu istog formatiranja. Opcije: Copy, Paste, Cut, Find, Replace, Replace All, razlika Replace/Replace All. Pravljenje tabele. Ubacivanje fotografije i manipulacije fotografijom (podešavanje veličine, uklapanje u tekst, itd.). Ubacivanje linkova, izmena i brisanje linkova. Čuvanje dokumenta i pretvaranje u PDF format. Štampanje, opcije štampanja, podešavanje za štampanje (selektovanje strana za štampanje – Page Break i Page Layout). Vežbanje.

Materijali: 

WORD Turkalj N.

Excel program: 

Tematske jedinice koje se obrađuju na vežbama:

Unos teksta (podešavanje fonta i biranje veličine fonta; opcije Bold, Italic i Underline, Subscript, Superscript; promena boje ćelije i promena boje slova). Podešavanje filtera (uključivanje, isključivanje filtera, pretraživanje podataka po filteru, pretraživanje po boji slova, pretraživanje po boji ćelije, pretraživanje po kjučnoj reči). Sortiranje podataka (po abecedi, najstarije/najmlađe, po zadatim vrednostima). Ubacivanje kolona i redova, brisanje celih kolona i redova. Opcija Remove Duplicates za uklanjanje dupliranih unosa. Opcija Wrap Text za ograničavanje teksta na jednu ćeliju. Opcije Merge/Unmerge za spajanje odnosno razdvajanje ćelija. Opcija Format Painter za primenu istog formatiranja. Opcija Data Validation za formatiranje ćelije i pravljenje padajućih lista. Opcija Find and Select za brzo pretraživanje podataka i Replace za zamenu unosa, razlika Replace i Replace All. Opcija Freeze Pains – Freeze Row/Column. Pisanje formula: znak jednako, sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje. Otvaranje novih listova (Sheet), kopiranje listova u okviru istog dokumenta ili kopiranje u drugi dokument, preimenovanje listova, brisanje celog lista. Čuvanje dokumenta i izvoz u PDF format. Podešavanje za štampanje (selektovanje strana za štampanje – Page Break i Page Layout). Vežbanje.

Materijali: 

EXCEL Turkalj N.