Trajanje studija
3 godine
Kreditni bodovi
180 ESPB
Zvanje
strukovni menadžer
Osnovne strukovne studije Menadžment u restoraterstvu je akreditovan studijski program koji će vam pružiti kvalitetno obrazovanje i savremenu obuku u oblasti ugostiteljstva i osposobiti vas za rad na različitim pozicijama u restoranima, hotelima, barovima, kruzerima, turističkim i kongresnim centrima i drugim ugostiteljskim objektima. Kao obučeni profesionalac – strukovni menadžer, imaćete znanja i veštine koje su neophodne za uspešno vođenje tima zaposlenih, planiranje i organizaciju poslovanja u ugostiteljskim objektima.
Za koga je ovaj studijski program?
Menadžment u restoraterstvu je studijski program namenjen vama koji želite da izgradite uspešnu karijeru u dinamičnom svetu ugostiteljstva. Ako cenite kvalitet usluge, fascinirani ste vrhunskom prezentacijom hrane i pića, oduševljeni barmenskim umećem, smatrate da je proizvodnja vina prava nauka, a serviranje hrane čista umetnost, komunikativni ste i znatiželjni, skloni organizaciji i puni ideja, menadžment u restoraterstvu je pravi izbor profesije za vas.
Šta ćete naučiti?
Tokom studija savladaćete osnove restoraterstva, hotelijerstva i gastronomije, upoznaćete sistem organizacije ugostiteljskih objekata, razvićete komunikacione, organizacione i liderske veštine, naučićete tri strana jezika i da radite u softverima koje koriste ugostiteljski objekti. Dobićete primenjiva znanja iz oblasti tehnologije hrane i pića, enologije i somelijerstva, barskog poslovanja, ugostiteljskog servisa i usluživanja. Nakon završenih studija bićete osposobljeni da upravljate marketingom, finansijama, zaposlenima i poslovnim procesima u ugostiteljskim objektima
Pogledajte i raspored predmeta koje ćete imati tokom sve tri godine studija:
I GODINA | ||
Osnovi menadžmenta | 6 | |
Veštine poslovne komunikacije | 6 | |
Osnovi restoraterstva | 7 | |
Specijalizovani engleski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Izborni predmet 1 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 1-2) | 5 | |
Tehnologija hrane i pića | 5 | |
Osnovi hotelijerstva | 4 | |
Osnovi gastronomije | 4 | |
Poslovna informatika | 4 | |
Obavezan predmet modula 1: Specijalizovani drugi strani jezik (nemački, italijanski, španski, ruski, francuski) za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Stručna praksa 1 | 4 | |
Izborni predmet 2 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 1-2) | 5 |
II GODINA | ESPB | |
Menadžment barova, vinarija, kazina, kruzera i drugih specijalizovanih ugostiteljskih objekata | 5 | |
Izgradnja i oprema hotelskih objekata | 6 | |
Osnovi marketinga | 4 | |
Specijalizovani engleski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Izborni predmet 3 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 3-4) | 5 | |
Ugostiteljski servis i usluživanje | 6 | |
Barsko poslovanje | 6 | |
Ketering menadžment | 6 | |
Prva pomoć | 3 | |
Obavezan predmet modula 2: Specijalizovani drugi strani jezik (nemački, italijanski, španski, ruski, francuski) za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Stručna praksa 2 | 4 | |
Izborni predmet 4 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 3-4) | 5 |
III GODINA | ESPB | |
Međunarodno hotelijerstvo i turizam | 6 | |
Higijena, sanitarna zaštita i bezbednost | 4 | |
Organizacija poslovanja | 6 | |
Poslovni engleski jezik | 4 | |
Izborni predmet 5 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 5-6) | 5 | |
Kontrola kvaliteta | 4 | |
Enologija sa somelijerstvom | 6 | |
Menadžment ljudskih resursa | 5 | |
Obavezan predmet modula 3: Poslovni drugi strani jezik (nemački, italijanski, španski, ruski, francuski) | 5 | |
Stručna praksa 3 | 4 | |
Izborni predmet 6 (bira se 1 predmet iz Izbornog bloka 5-6) | 5 | |
Završni rad | 5 |
IZBORNI PREDMETI | ESPB | |
Izborni blok 1-2 | ||
Poslovni bonton | 5 | |
Osnovi preduzetništva | 5 | |
Specijalizovani nemački jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Specijalizovani italijanski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Specijalizovani španski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Specijalizovani francuski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Specijalizovani ruski jezik za oblast ugostiteljstva 1 | 5 | |
Menadžment događaja u hotelijerstvu | 5 | |
Upravljanje finansijama i izrada biznis planova | 5 | |
Izborni blok 3-4 | ||
Kafa i čajevi | 5 | |
Turističke regije | 5 | |
Specijalizovani nemački jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Specijalizovani italijanski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Specijalizovani španski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Specijalizovani francuski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Specijalizovani ruski jezik za oblast ugostiteljstva 2 | 5 | |
Alternativne vrste ishrane | 5 | |
Ponašanje i zaštita potrošača | 5 | |
Izborni blok 5-6 | ||
Pravilna ishrana i planiranje menija | 5 | |
Inovacije i trendovi u ugostiteljstvu | 5 | |
Poslovni nemački jezik | 5 | |
Poslovni italijanski jezik | 5 | |
Poslovni španski jezik | 5 | |
Poslovni francuski jezik | 5 | |
Poslovni ruski jezik | 5 | |
Morska hrana | 5 | |
Masovna ishrana | 5 | |
Kreativna gastronomija | 5 |
Na svakoj godini studija obavezno je izabrati jedan strani jezik od ponuđenih uz mogućnost izbora još jednog stranog jezika u statusu izbornog predmeta.
Radi ostvarivanja kontinuiteta u učenju, kao i poštovanja međusobnih uslovljenosti, obavezno je da se isti strani jezik pohađa tokom sve 3 godine studija.
Škola zadržava pravo promene predmeta u skladu sa trendovima privrede, struke ili nauke, interesovanjima studenata i drugim objektivnim okolnostima.
Ako želite da pročitate detaljan sadržaj predmeta, preuzmite Nastavni plan i program studijskog programa Menadžment u restoraterstvu ovde.
Gde se obavlja praksa?
Tokom studija imaćete mogućnost da deo nastave obavljate u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima – našim nastavnim bazama, kao i u kabinetu Škole, gde ćete kroz prikaz stručnih aktivnosti lakše i brže povezati teoriju i praksu, i savladati gradivo iz određene oblasti.
Na prvoj godini studija imaćete pripremnu stručnu praksu u nekoj od nastavnih baza, kao što su METRO HoReCa centar, restorani Iva New Balkan Cuisine (nalazi se u Michelin vodiču), Fleur De Sel i Atelje vina Šapat, Le Klok bistro, Fig, Park Novi Restaurants, Loft coffee and food bar. U ovim objektima imaćete priliku da se upoznate sa svim specifičnostima poslovanja u realnom okruženju. Ovakav vid prakse predstavlja i pripremu za letnju stručnu praksu.
Letnja stručna praksa realizuje se u ugostiteljskim objektima u kojima ste obavljali pripremnu praksu ili u drugim objektima u zemlji i inostranstvu sa kojima Škola sarađuje, kao što su Petram Resort&Residence u Istri ili Hyatt Regency Kotor Bay Resort u Kotoru. Letnja praksa traje tri meseca i podrazumeva plaćeno angažovanje studenata. Ovo je prilika da radite tokom letnje sezone i steknete značajno praktično iskustvo u vrhunskim ugostiteljskim objektima.
Work & Travel program je uključen u školarinu!
Jedinstvena prilika za naše studente menadžmenta u restoraterstvu je mogućnost odlaska na Work&Travel program, koji je uključen u školarinu. Jednom u toku studija svaki student ima priliku da provede leto u SAD i radi u nekom od svetskih hotela, restorana ili drugih ugostiteljskih objekata. Ovaj program će vam pružiti priliku da putujete, dobro zaradite, upoznate ljude iz svih krajeva sveta, ostvarite profesionalne kontakte, steknete internacionalno radno iskustvo, kao i nezaboravno životno iskustvo.
Mogućnost zaposlenja
Nakon završenih osnovnih strukovnih studija bićete obučeni i spremni za rad u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Pozicija menadžera restorana, F&B menadžera, menadžera barova, vinskih kuća, kafeterija, menadžera događaja i druga zanimljiva radna mesta u ugostiteljskim objektima već čekaju vašu prijavu, jer je potreba za školovanim restoraterima velika.
Čest je slučaj da tokom obavljanja prakse poslodavac primeti vaše angažovanje i ponudi vam posao. Tako je veliki broj naših studenata stekao zaposlenje još tokom studija.
Upis na osnovne strukovne studije Menadžment u restoraterstvu
Za upis na osnovne strukovne studije polaže se prijemni ispit iz predmeta Osnovi turizma i ugostiteljstva ili Osnovi ekonomije. Za pripremu prijemnog ispita postoji zbirka koju možete poručiti u Studentskoj službi ICEPS-a.
Bez polaganja prijemnog ispita možete se upisati u slučaju da ste tokom sve četiri godine srednje škole imali ocenu 5 ili ste osvojili 1. – 3. mesto na takmičenju (opštinskom, okružnom, republičkom ili međunarodnom) iz predmeta koji se priznaje na prijemnom.
Spisak potrebne dokumentacije i sve detaljne informacije o uslovima upisa pronaći ćete OVDE.
Školarina za prvu godinu studija iznosi 1800 eur uz mogućnost plaćanja u čak 11 mesečnih rata. Za uplate u celosti, upis u predroku, upis više članova iste porodice, kao i za zaposlene aktuelni su veliki popusti na školarinu.
Na ICEPS-u možete studirati i besplatno! Prijavite se na Konkurs za ICEPS stipendije.
Prijave za upis uz popust su već počele, požurite da se prijavite i rezervišete svoje mesto!